El temps pel cap de setmana del 20 al 22 de desembre

El temps pel cap de setmana del 20 al 22 de desembre

Molts de vosaltres segurament comenceu les vacances nadalenques aquest cap de setmana. Tot i el temps plujós d´aquest dijous, aquests 3 dies que ara venen sembla que seran asolellats, sobretot al cap de setmana.

Arribada de l´hivern astronòmic

Podrem veure la posta de sol del dia més curt de l´any, que serà aquest dissabte 21 amb l´arribada de l´hivern astronòmic a les 18:13 h.

Posta de sol de dimecres 18 des de Sant Esteve Sesrovires (Victor Díez de Ulzurrun)

Posta de sol de dimecres 18 des de Sant Esteve Sesrovires (Victor Díez de Ulzurrun)

Hi ha un parell de curiositats respecte la duració de les hores de sol aquest desembre. 1) Fa dies que l´hora de posar-se abans el sol ja s´ha produit, i es comença a estirar la claror, ni que sigui de forma lleu, a la tarda. A Granollers, per exemple, quan abans s´ha posat el sol ha estat entre els dies 2 i 15 de desembre que s´ha posat a les 17:21 i aquest dissabte, serà a les 17:23  2)  La raó que els dies s´han anat escurçant la trobem al matí, a primers de mes la sortida del Sol era a les 8:00, en canvi ara és a les 8.15, i a l´acabar l´any encara sortirà una mica més tard, a les 8:18. Curiós tot plegat, no?

Institut Geogràfic Nacional (IGN) ho esbrina amb més detall a la seva pàgina

Resum dels darres dies

Tal com anunciàvem dilluns, aquest dijous ens ha arribat un canvi que ha trencat amb la monotonia de les darreres setmanes. Així de ben definit era el front que ens va creuar, associat a una profunda pertorbació a les Illes Britàniques.

Imatge del Eumetsat dijous al migdia

La pluja i les boires han dominat durant gran part del dia excepte el Nord de Lleida on ha plogut però no amb tanta persistència. Els màxims han rondat entre els 10 i 15 litres per metre quadrat a nombroses zones.  La neu ha caigut de forma feble amb enfarinades d´1 a 5cm i com a molt més de 10cm als cims del Pirineu, els màxims al Llac Redon on han caigut 20cm, 16 al refugi de Certascan i 15 al d´Ulldeter.

Al Montseny també ha nevat una mica a les zones més altes. Així es llevaven aquest divendres els cims del Matagalls i el Turó de l´Home, nevats per sobre d´uns 1.400-1.500m. La imatge correspon a Jordi Rodoreda 

Un dels elements que ha estat protagonista aquests darrers dies, la boira, aquest dijous ha sovintejat per tot l´interior acompanyada de la pluja, com a exemple així d´enterbolit es veia el campanar del polígon Anoia a Sant Esteves Sesrovires al vespre.

 

Dijous al vespre des de sant Esteve Sesrovires. Imatge de Victor Díez de Ulzurrun

Dijous al vespre des de sant Esteve Sesrovires. Imatge de Victor Díez de Ulzurrun

Quin temps ens trobarem aquest cap de setmana?

La tendència és que aquest divendres tant les boires com els núvols desapareixeran fins a quedar un cel clar al final del dia. Dissabte al matí pot haver bona visibilitat que anirà empitjorant a mesura que l´anticicló es torni a acomodar. Diumenge i ja més aviat dilluns tornarien les boires a l´interior.

La temperatura baixarà una mica sobretot la nit de divendres a dissabte però no tindrem cap onada de fred, més aviat al contrari, la setmana vinent segurament no caldrà abrigarse massa segons indiquen els models meteorològics.

Divendres bufarà el vent sobretot als dos extrems del territori i a zones elevades. Dissabte ja encalmarà i així seguirà fins a la nit de Nadal.

I…pel Nadal?

Fa dies que els models GFS i ECMWF indiquen aquesta situació:

Previsió per dimarts 24 al migdia. Model Europeu

 

Model GFS per dimarts 24 al vespre.

Sembla que tindrem un temps variable produit per una enorme pertorbació al Nord de les Illes Britàniques que agafarà de ple tota Europa Occidental incloent Catalunya, tot i que aqui els seus efectes seran en forma de vent no tan fort com el que pugui haver als països del Mar del Nord, britàniques, França i Escandinàvia, i pluja al pas d´un front, potser més abundant que la que ha caigut aquest dijous, tot amb una temperatura que no serà gens freda… Dilluns ho afinarem millor.

Enllaços:

GFS ( General Forecast Service)

Model Europeu

Institut Geogràfic Nacional (IGN)

Imatges

Satèl-lit Eumetsat

Jordi Rodoreda

Víctor Díez de Ulzurrun

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>